Principles

Ray Dalio

Knjiga Principles, katere avtor je Ray Dalio, je zasnovana kot avtorjev osebni vodnik za vodenje podjetja. Gre torej za 210 principov, ki jih za vodenje podjetja uporablja Ray Dalio. Zdi se mi, da je najbolj pomembno sporočilo te knjige, da je ključna iskrena komunikacija ter objektivizacija odločanja. Ker ravno zaradi neiskrenosti in subjektivnega sprejemanja odločitev, prihaja do največjih kariernih kakor tudi podjetniških napak.

Knjigo Principles lahko v Sloveniji kupite na te povezavi. Knjiga nima slovenske jezikovne različice kar mene osebno niti ne moti – če prevodi niso kakovostni, se lahko marsikaj izgubi. Je pa zaradi tega mogoče branje malenkost bolj kompleksno. Po drugi strani, pa je zasnova knjige izredno dobro razdelana, strukturirana, razdeljena na točke in logične korake. To knjigo je pametno brati kor priročnik – vzamem v roke ko jo potrebujem – in tudi napisana je na tak način.

Name osebno je ta knjiga ključno vplivala na področju objektivizacije menja. Ray Dalio se v knjigi Principles veliko ukvarja z dejstvom, da vsa mnenja niso enako kakovostna in njih zato, ne moremo upoštevati v enaki meri ali sploh. Tudi to, da če nekoga vprašamo za mnenje, še ne pomeni, da ga bomo upoštevali, ali pa da se z mnenje v končni fazi sploh strinjamo. V svoji majih ekipi sem namreč prepogosto opažal, da smo vsi odločali o vsem, pa v resnici ne more in ne sme biti tako. Knjiga mi je zasadila princip upoštevanja mnenja relevantne osebe za točno to področje, vsa ostala so na stranskem tiru. Ta princip redno uporabljam in lahko rečem, da pozitivno vpliva na interno komunikacijo v naši ekipi. 

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komentiraj